Sportul pentru toti

Incurajam toate persoanele sa faca sport. Sprijinim persoanele cu dizabilitati si nevoi speciale precum si persoanele in varsta sa practice exercitiile fizice in mod regulat.

4 răspunsuri la Sportul pentru toti

  1. avatar Nicusor-Marian Sultana spune:

    Sportul pentru persoanele cu autism
    Plec de la faptul ca nu stiu sigur cate persoane sufera de autism in Romania si o sa incerc sa ma refer aici doar la modul general. Statul roman nu prea acorda atentie persoanelor care au dificultati de integrare in societate pentru ca la romani societatea inseamna o jungla iar in jungla, de regula, supravietuieste cine poate! Stiu sigur insa, din proprie experienta, ca persoanele cu autism sunt capabile de ceva ce de regula “normalii” nu au habar – prietenie neconditionata si multa sinceritate.
    Nu stim de ce, dar statistica arata ca autismul are o frecventa de 4 ori mai mare la baieti decat la fete si multi specialisti considera ca este o boala genetica. Exista o caracteristica generala – majoritatea au o motricitate deficienta. “In general este acceptat faptul ca exercitiul fizic reduce agresiunea, stereotipia si hiperactivitatea. In tarile preocupate de aceasta problema, guvernele chiar incurajeaza activitatea fizica, ca si parte a terapiei destinate copiilor cu autism. La noi autoritatile se rezuma in a le da un grad de handicap si in a-i izolam social. Sunt pusi la zid si, fara eforturile disperate ale parintilor, ar ajunge sa fie aruncati la cosul de gunoi al societatii noastre “perfecte”. Se uita ca ei sunt oamenii de langa noi si, in loc de o mana calda, li se arata un spate gros!
    Dupa trei ani de antrenamente cu tineri si copii diagnosticati cu sindrom Asperger sau alte tulburari din spectrul autist, progresele, nu cele sportive dar mai ales cele sociale, sunt extraordinare. E greu acum, nu doar pentru copiii afectati ci si pentru mine, sa lasam o sambata fara 2 ore de antrenament in Piata Romana.
    Pot fi multe bariere in calea unui antrenament de echipa pentru persoanele cu autism: sociale, de comunicare sau de imaginatie. Copilul cu autism refuza adesea sa interactioneze cu alte persoane si are nevoie de linistea sa, de tipicul sau, nu vrea sa fie deranajat sau sa socializeze. Adesea, acesta nici nu are notiunea de socializare. Dar el nu este o “fiara” sociala. Acesta interactioneaza cu alte persoane daca i se ofera RABDARE. Persoana cu autism are un alt gen de limbaj si gestica fata de cea normala, obisnuita. Frecvent acestia folosesc gesturi neconventionale, care nu ne sunt noua obisnuite, iar noi le consideram improprii atunci cand ne intalnim cu ele.
    O mare problema vine atunci cand vorbim de imaginatie. Fiind un sistem diferit de cel “standardizat”, autismul vine cu o lipsa de imaginatie pentru noi si un standard, pe care daca vrem, este usor, totusi, sa ni-l insusim. Prin RABDARE si REPETARE se ajunge la un set de elemente pe care copilul le executa cu usurinta -motric, intelegere si executare.
    Educatia se ofera in scoala. Primim un set de educatie acasa, unul din societate, dar standardul este deprins in scoala. Scoala, ca institutie, este diferita de la tara la tara. Atat ca institutie cat si ca sistem aplicativ. In sistemul educational romanesc se incearca integrarea copiilor cu autism in clase speciale, cu statut diferit. Cadrele didactice pot fi mai mult sau mai putin intelegatoare. Pana la urma pentru un copil autist totul depinde de sansa de a ajunge la scoala potrivita. Dar acolo se loveste de alte experimente cum ar fi ca intr-un an se fac doua ore de educatie fizica, anul viitor se scoate ora de educatie fizica, peste inca un an poate se introduc 3 ore de educatie fizica, sau poate se scot de tot. Sau poate le face invatatorul sau oricum nu au nevoie de sport asa ca mai bine le bagam 2 ore de matematica. Asa ca, pana la finalul ciclului primar, nimeni nu stie ceea ce s-a facut la educatie fizica. Si aici nu vorbim doar de educatia fizica adaptata ci de tot ce inseamna educatie fizica in scoala romaneasca.
    Si in cele din urma ramane apelativul de tara plina de copii obezi si cetateni neinteresati!
    Asociatia Pro Aktiv Bucuresti se anagjeaza in lupta pentru dezvoltarea miscarii fizice in Romania si isi propune dezvoltarea unui proiect de introducere in sistemul educational romanesc a gimnasticii matinale in grup si a maririi numarului de ore saptamanale de educatie fizica de la 2 la 5, intr-un sistem modern, adecvat tarilor membre Uniunii Europene. In planurile noastre, dezvoltarea sportului pentru persoanele cu nevoi speciale este o prioritate.

  2. avatar Nicusor-Marian Sultana spune:

    Obezitatea si necesitatea activitatii fizice
    Nu trebuie sa fim geniali pentru a ne da seama ca intre obezitatea din ce in ce mai evidenta pe strazile comunitatilor in care traim si lipsa activitatii fizice este o legatura puternica. La nivel mondial există o “epidemie de obezitate”, o boala cronica ale carei efecte sunt devastatoare pentru organism. Prevenirea obezitatii a devenit, in momentul de fata, un obiectiv planetar.

    Romanul este inca marcat de vremea comunismului cand visa la o masa plina cu de toate. Si acum, in secolul 21, multe persoane inca cred ca daca ai un stomac plin ajungi sa atingi starea de Nirvana. Mesele copioase si alimentatia incorecta cu produse mai mult decat pline de calorii, grasimi si zahar fac ca dezvoltarea organismului sa nu mai fie armonioasa.

    In societatile moderne dezvoltarea economica a ucis activitatea fizica cotidiana. Avem mai mult timp liber la dispozitie inca de la o varsta frageda si mai usor de petrecut, fara efort. Corpul Uman nu se mai dezvolta normal si se adapteaza la noile conditii ale dezvoltarii economice. Nu trebuie sa fim surprinsi ca tarile dezvoltate au un grad ridicat de obezitate infantila cum, de asemenea, nici gradul obezitatii si supraponderabilitatii din tarile fost comuniste nu ar trebui sa ne tulbure. Este normal in conditiile in care la nivel cultural a lua masa seara in familie nu este o obligatie, ci o…religie.

    Spuneam ca in lupta dezvoltarii Corpul Uman a pierdut batalia. Si ne referim la faptul ca nu a tinut pasul… Daca nivelul energetic necesar functionarii organismului a ramas, la nivel oficial, cam acelasi – in jur de 2400 calorii pentru o activitate zilnica normala – cantitatea calorica ingurgitata de o fiinta umana a crescut. Cercetatorii moderni din tarile dezvoltate si amenintate de pandemia obezitatii au calculat nivelul cheltuielilor calorice zilnice si au ajuns la concluzia ca acesta este mult mai scazut fata de aportul caloric real.

    Se cunoaste, pe de alta parte, puternica legatura intre lipsa activitatii fizice si unele probleme medicale grave care sunt cauze prime ale decesului, cum ar fi: diabetul, afectiunile coronariene, diverse forme de cancer, infarctul, tulburarile psihice-depresia. In vremurile stravechi aceste afectiuni nu existau in proportie asa mare ca in ziua de azi tocmai datorita activitatilor fizice necesare obtinerii traiului zilnic. Ori, dezvoltarea economica a anulat necesitatea unor asemenea activitati fizice. Ne dam seama ca nu doar problema obezitatii poate fi rezolvata prin activitatea fizica, ci si multe afectiuni grave cum sunt cele enumerate mai sus.

    Dar sportul nu inseamna numai activitate de performanta. Cu totii ne concentram pe varfuri si credem ca a face sport implica obligativitatea obtinerii de medalii. Din pacate, uitam faptul ca practicand un sport, indiferent ramura lui si gradul de implicare, castigam ceva mult mai de pret – o sanatate de invidiat !

    Exista pericolul de a se naste astfel in noi marele monstru – Sedentarismul. Este cel care ne blocheaza evolutia, placerea de a face miscare. Cu cat acesta are un grad mai ridicat cu atat este mai scazut nivelul de activitate fizica.

    Din nefericire, ne aflam intr-o tara lipsita de o politica directa si evidenta in dezvoltarea activitatii sportive. In aceste conditii lipsesc automat investitiile la nivel local in infrastructura sportului de masa ceea ce ridica o anume bariera socio-culturala in calea ideii de a face sport.

    Pentru a modifica putin situatia actuala autoritatile ar trebui sa se concentreze in mod coerent si inteligibil pe dezvoltarea unui sistem functional care sa permita si sa garanteze fiecarui personaj din comunitate accesul la sport. Si odata cu aceasta – accesul la sanatate. !

    Miscarea, competitia, dezvoltarea fizica armonioasa, impartasirea emotiilor, a tensiunilor si a reusitelor – iata cateva dintre motivele pentru care este bine ca toata lumea sa faca sport. Fie ca este vorba de sportul de placere sau de cel de performanta, acesta ar trebui sa ramana mereu ce este la inceput: placerea miscarii.

    “Pro Aktiv” pentru fotbal, gimnastica ritmica, balet, atletism, arte martiale dar si pentru alte ramuri sportive – sunt cateva dintre optiunile dintre care puteti alege pentru dvs. sau copilul dvs. la clubul nostru.

  3. avatar Nicusor-Marian Sultana spune:

    Sportul pentru varstnici
    Pentru persoanele varstnice din Romania problema sportului si a practicarii lui este o pata neagra pe obrazul diriguitorilor statului, alaturi de multe altele… Noi ne vom ocupa de sport si de necesitatea practicarii lui de catre persoanele in varsta! A nu se intelege aici ca este vorba de sportul de performanta, ci doar de miscarea banala si de eficienta ei, daca aceasta este facuta sub indrumare si dupa un program! Nu numai indrumarea si programul sunt importante, ci si consecventa practicarii sportului!
    Din nefericire, romanii din perioada comunista au prins o adversiune fata de miscare si fata de practicarea cu regularitate a unui efort mediu spre maximal care sa ii tina in forma! Si cum urmasii se educa prin ceea ce vad la inaintasi, este lesne de inteles ca acest fapt s-a transmis si la progenituri, adica la noi, cei de astazi! In trecut in Romania, fiind impus si cerandu-se performanta maxima, s-a instaurat frica de sport si ideea preconceputa ca daca faci sport automat esti un prost! Mai ales in cazul fotbalului… De unde pana si astazi credinta populara ca daca joci fotbal te prostesti! Sportul nu prosteste, ci din contra, destinde si ajuta organismul sa elimine endorfine care ne face sa fim fericiti si sa putem zambi! Daca vedeti un batranel care nu zambeste in tramvaiul 32 aceasta nu inseamna nu are ceva cu dumneavoastra, ci este foarte posibil ca acesta sa nu practice sport! Probabil nu stie ca la persoanele care fac sport rezistenta fizica se mentine pana la varste inaintate. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale este mult mai scazut la cei care fac sport fata de cei care sunt sedentari. Din nefericire, varstnicul din Romania, chiar daca stie ca sportul ii face bine si chiar daca doreste sa faca miscare si sa se simta bine, acesta se confrunta cu o alta problema, mare, de care se lovesc mai toate asociatiile sportive! Nu exista spatiu pentru practicarea sportului decat afara, in parcuri, unde iarna pot fi temperaturi de pana la minus 20 de grade Celsius! Sau, persoana trebuie sa plateasca o taxa mare unui investitor care a preluat o sala sau a construit un balon pe un teren public, taxa care poate fi chiar jumatate din pensia lui!
    Pentru aceasta, Asociatia Pro Aktiv isi propune ca in anul 2013 sa dezvolte un program de promovare a sportului in randurile persoanelor varstnice, atat in aer liber, cat si in spatiu inchis. Vom fi prezenti in parcuri si vom anunta locatiile unde persoanele varstnice vor putea beneficia de indrumare in ceea ce priveste activitatea sportiva adecvata varstei lor. Pentru a afla mai multe detalii, vizitati regulat pagina noastra web sau trimiteti un email prin care sa ne confirmati ca sunteti de acord sa primiti newsletter-ul nostru.
    Incepand cu luna Martie 2013 va invitam sa vizitati parcurile capitalei! Bunici si nepoti – va asteptam la miscare!

  4. avatar Mariana spune:

    Buna ziua ,
    As dori ca baiatul meu care este autist sa faca gimnastica.Este foarte energic insa are niste figuri din gimnastica pe care le-a invatat singur:merge nesustinut pe o suprafata foarte ingusta , face tumba , sta in cap etc.Eu nu sunt in masura sa-l ajut as dori un ajutor de la dvs , unde putem veni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.