Gimnastica ritmica este o ramura a gimnasticii, fiind singura disciplina sportiva exclusiv feminina.
Primele regulamente de concurs, categorii si programe de concurs pentru gimnastica ritmica au fost intocmite in Uniunea Sovietica. In Romania, primul concurs de gimnastica ritmica s-a desfasurat in anul 1956.
A devenit proba olimpica in 1984. In Romania este reprezentata in acelasi an, in Los Angeles, de gimnasta Doina Staiculescu, care obtine medalia de argint. Palmaresul international este intregit de gimnasta Irina Deleanu, prin obtinerea medaliilor de bronz, la Campionatele Europene si Mondiale. Federatia Romana de Gimnastica Ritmica (FRGR) organizeaza in tara turnee internationale de gimnastica ritmica prin Concursul „Irina Deleanu Cup”,
Gimnastica ritmica este un amestec unic de dans, arta si sport, acesta combinand elemente de balet, acrobatica si dans cu manuirea unor obiecte specifice. Aceste obiecte sunt urmatoarele: coarda, cerc, minge, maciuci si panglica. Esenta gimnasticii ritmice consta in faptul ca gimnastele se pot exprima prin miscari elegante si gratioase.
Coarda – Este confectionata din canepa, matase, plastic etc. Dimensiunea corzii se masoara in functie de inaltimea gimnastei: distanta de sub axila dreapta, pe sub talpi, la axila stânga. La capatul corzii se poate face un nod.
Cercul – Este confectionat din lemn sau material plastic. Dimensiunile sunt cuprinse între 70 – 80 cm. (pentru junioare) si 80 – 90 cm. (pentru senioare). Greutatea: 300 gr. Culorile pot fi variate.
Mingea – Este confectionata din cauciuc sau material plastic. Dimensiunile sunt cuprinse intre 18 – 20 cm, iar greutatea este de 400 gr. Culoarea poate fi unic sau mingea poate avea desene geometrice.
Maciucile – Sunt confectionate din cauciuc sau material plastic. Dimensiunile sunt cuprinse între 18 – 20 cm, iar greutatea este de 400 gr. Culoarea poate fi unica sau maciucile pot avea desene geometrice.
Panglica – este formata din Bagheta (batul) care este confectionat din lemn sau material sintetic, in lungime de 50 – 60 cm, inclusiv inelul de fixare (pentru copii, bagheta poate avea dimensiuni reduse) si Partea textilã, confectionata din saten sau alte materiale asemanatoare. (lungimea ei difera in functie de varsta copiilor: 4 m la copii, 5 m la junioare si 6 m la senioare).
Beneficiile practicarii gimnasticii ritmice sunt infinite. Progresele vizeaza domenii cheie de dezvoltare: flexibilitate, gratie, echilibru, forta, agilitate si coordonare. Din punct de vedere somatic, practicantele gimnasticii ritmice se remarca printr-o conformatie longilina, caracterizata printr-o talie relativ inalta comparativ cu cea intalnita in gimnastica artistica, segmente (maini, picioare) lungi, cu o musculatura longilina si tonica, bazin ingust si un strat redus de tesut adipos, expresie faciala placuta, atitudine eleganta si gratioasa in miscari.
Programele de gimnastica ritmica se desfasoara pe muzica, dureaza intre 60 si 120 de secunde si sunt notate de 3 echipe de arbitri. Incepand cu anul 2013 regulamentul FIG (Federatia Internationala de Gimnastica) se va modifica, notarea gimnastelor facandu-se pe baza a doua echipe de arbitrii: arbitrii pentru dificultate si arbitrii pentru artistic si executie.